от читатели на Про & Анти
Богдана КАРАДОЧЕВА:
Този е вестникът, който аз чета с голямо удоволствие, защото е честен и обективен, и съжалявам, че няма други такива вестници с достойнство. Желая още много успехи и след 17 години. ДАНО!
*
ДО Г-Н ВАСИЛ СТАНИЛОВ
ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА В. “ПРО & AНТИ”
Уважаеми г-н Станилов,
С радост посрещам 17-годишнината от излизането на първия брой на в. “Анти”.
Създаден във времето на всеобщ ентусиазъм от свободата на словото, в. “Про & Анти” единствен от независимите демократични медии оцеля през всички години на прехода. Въпреки трудностите, той неизменно продължи да защитава принципите на антикомунизма, свободата и демокрацията и понякога беше единствената трибуна за демократите в България.
Приемете поздравления до редакцията и всички читатели на вестника с пожелание да бъдем силни в отстояването на общата ни кауза!
ИВАН КОСТОВ
Министър-председател на Република България (1997-2001)
Председател на Демократи за силна България
*
Визитка на в. “ПРО и АНТИ”
17 години - неуморна работилница за култура и духовност
17 години - стотици книги и над хиляда вестника
17 години - свободно слово и честна позиция
17 години - последователност и независимост от никоя партия или власт
17 години - вдъхновител и организатор на начинанията на демократичната общност
17 години - липса на субсидии и финансова помощ, освен от своите читатели
17 години - Институция за национална памет. Създател на историческата поредица “Писахме да се знае”, която не успя да създаде нито един институт на БАН, на “Отворено общество” и пр.
17 години - родолюбие и грижа за българските национални интереси
17 години - територия на свободата и антикомунизма
17 години - приятелско гнездо за автори и читатели, незабравими съвместни пътешествия
Вестникът, за който важи евангелската максима - “По делата им ще ги познаете.”
Гордея се, че през повечето от тези години бях един от сътрудниците на “Работилница за книжнина” и на неуморния й генератор и ръководител, публициста, драматурга, писателя, редактора Васил Станилов. Пожелавам ви още много години със същата всеотдайност да служите на демократична България.
Цвета Трифонова
*
Проф. Кирил МИЛЕНКОВ:
- Аз се радвам, че нашият вестник навърши 17 години от появата в медийното пространство на съвременна България. Аз съм читател и абонат от самото основаване на вестника и това ми дава правото да говоря за него като за явление в българския културен живот. Малко са вестниците, в които се казва истината и цялата истина и “ПРО и АНТИ” е един от водещите вестници в цяла България в това направление. За мен е удоволствие и чакам с нетърпение да получа вестника в моята пощенска кутия всяка седмица.
Прави чест на главния редактор и на целия екип, че въпреки множеството затруднения вестникът поддържа линия на независимо и критично отношение към промените, настъпващи в нашата държава. Иска ми се да кажа още нещо - вестникът се отличава с широкообхватната си тематика, която е в областта на политиката, на социологията и на редица други конкретни теми, включително литература, изкуство, здравеопазване и документалистика (имам предвид рубриката “Писахме да се знае”). Не искам да пропусна и сполучливо подготвяния МАЗОХИСТ, който присъства във всеки брой. Намирам за добре и публикуването на програмата с телевизионните предавания за цялата седмица. Вестникът е една отворена трибуна за мнението на своите читатели по най-актуалните проблеми на всекидневния живот на нашето съвремие. Пожелавам от сърце успехи занапред на целия колектив!
*
Арон АРОНОВ:
- Лично на г-н Станилов и неговия вестник “ПРО и АНТИ” сърдечни пожелания за бъдещи успехи!
*
Доктор Мона ФОСКОЛО:
- Запознах се с България и с вестник “АНТИ”, когато бях на 15 години, и от неговите страници се научих да чета български. Оттогава минаха 17 години. АНТИ възмъжа, стана и ПРО, а преди 4 месеца ми се роди дъщеря - Райна. Нека е жива и здрава, нека ни е жив и здрав вестник “ПРО и АНТИ”, че и малката Райна да му се радва и му стане читателка.
*
Кристин ЮРУКОВА, Пловдив:
- Въпреки всичко и ние като групата на И. Лазаров “Те победиха”, можем да кажем: Чрез вестник “АНТИ” ние победихме! Спечелихме битката за националната памет, запазихме я, въпреки усилията да бъде наложена национална амнезия. Нека вестник “ПРО и АНТИ” продължи да се бори за бъдещето на България!
*
Вели ЧАУШЕВ:
- 17 години, това е възрастта на любовта. 17 години са годините на очарованието. 17 са годините на узряване, което означава, че всеки, който държи в ръцете си в. “ПРО и АНТИ”, е влюбен и намира в него свой приятел и събеседник.
*
Ленко ЛЕНКОВ:
Фондация Свободна и демократична България: - Честит рожден ден, в. “ПРО и АНТИ”! Поздравления за постигнатото дотук и пожелания за нови успехи в работата за разширяване територията на истината, за миналото и за днешния ден в името на бъдещето на България.
*
Арх. Стефан БЕЯЗОВ:
- В годините от първия брой на вестника до днес не съм допускал, че необходимостта от него, лично за мен, толкова ще се увеличи. Пожелавам здраве и дълголетие на редакционния екип, защото още много време ще ни е необходим.
*
Проф. Михаил ОГНЯНОВ:
- Основната причина за неблагополучията в нашата страна е наследството от дългата нощ на комунизма. Главната задача на вестника е освобождаване от това наследство. Няма друг вестник, който толкова дълго, последователно и упорито да изпълнява тази задача. В този смисъл “ПРО и АНТИ” е уникален и незаменим! Да му пожелаем здраве и дълголетие!
*
Лили ВЕРМУТ:
- Преди 17 години в. “АНТИ” светна като прожектор в мъглата, в която се лутахме. Днес ви пожелавам още повече сили и смелост да продължите да разчиствате пътя на истината, за да прекратим този “бал с маски” и да покажем открито лицата и мислите си. Имате отговорна задача, напред!
*
Иван ГРИГОРОВ, Бургас, гл. редактор
на в. “Легионер”:
- Вестник “АНТИ” е народен глас на репресираните в България. Още в първите дни на обществените промени у нас той застана на предна линия в изобличаването на комунистическия режим и в осмисляне на промените. Благодарение на него бяха разкрити и документирани хиляди от престъпленията на комунизма и се разбра от целия народ, че зад масивната пропаганда за социалистическото общество се очертават мрачните спомени за политическите убийства в концлагерите, изселванията, арестите, също и лишаването от човешките права. Пожелавам на вестника все тъй неотстъпно да върви в тази посока, макар че за самите комунисти разобличаването им ми напомня думите на дядо Славейков, че да миеш магаре със сапун, само ще си изхабиш сапуна.
*
Георги ХАРАЛАМБИЕВ,
Велико Търново:
- Седемнадесет години не са малко. Израсна ново поколение. Вестник “ПРО и АНТИ” изпълни и продължава своята мисия на глашатай на демократичното развитие на България. Честит юбилей!
*
Христо ТРОАНСКИ:
- На редакционния екип все така настъпателно и винаги - с истината! Демокрацията е жива, след като е жив “ПРО и АНТИ!”
*
Любен ЛАЧАНСКИ, главен редактор
на в. “Българска армия”:
- Уважаеми господин Станилов, драги колеги и читатели, приятели, горд съм, че 17 години сме били заедно в името на демокрацията и доброто. Щастлив съм, че в. “ПРО и АНТИ” плува и днес в мътното море на нашенския печат. Убеден съм, че това, което пишем, ще се знае и от внуците ни. Фактът, че група демократи оглавяват армейския вестник на страната, говори, че нещо и в нас и извън нас се променя. Дано! Успех и тираж!
*
Лъчезар ТОШЕВ, Свищов, народен представител:
- На “ПРО и АНТИ” желая все така енергично да е ПРО-демокрацията, обединена Европа и НАТО, каузата на справедливостта и историческата истина! И АНТИ-комунизма и неомутациите му, срещу всички недемократични тоталитарни идеологии, АНТИ- на мафията, и да разобличава всички престъпления срещу българския народ! На многая лета!
*
Дянко МАРКОВ,
от името на над 80-годишните:
- Честит 17-и рожден ден, приятелю на истината и справедливостта, бранителю на националното достойнство, на миналото, и - най-важното - на бъдещето на нацията, на отечеството, на България! Твоят ръст все още е малък в сравнение с информационните мастодонти. Но твоята сила не е в ръста, а в позицията, която отстояваш - срещу настъплението на злото, срещу рушителите, срещу престъпниците, гробокопачите, срещу изменниците на родината. Ще стигне и нашият “ПРО и АНТИ” ръста на мастодонтите, ще стигне тираж 100 000! Мнозина от нас, които приветствахме първия му рожден ден, не ще доживеем това победно тържество. Но то ще дойде! Неизбежно! Защото това ще бъде победа на демокрацията, победа на доброто, победа на зората, която ще изгрее над утрото за всички, които милеят за своята охулена, измъчена и ограбена майка България и които не се срамуват, а с гордост се наричат нейни чеда! Гордеем се, че и ние, макар и мъничко, сме допринесли за идването на този ден!
*
Проф. д-р по биол.н. Георги МАРКОВ, председател на съюз “ИСТИНА”:
- 17 години за истината - срещу лъжата! За свобода и демокрация - след омразата, тиранията, срещу комунизма! За морал и закон - срещу беззаконието, корупцията, грабежите! За социална справедливост и национално достойнство - срещу безразличието, пораженството и егоизма! ТОВА Е ВЕСТНИК ПРО- и АНТИ-! В трудното и безпощадно време на прехода, много лица, медии, партии… като еднодневки се появиха и бързо изчезнаха - спотаили се, компрометирани, смачкани, задушени… забравени. “ПРО и АНТИ”, “на пук врагу!” оцеля, набираше сили и достойно вече 17 години неизменно и безкомпромисно е начело в борбата за Нова България! От първия брой на “АНТИ” (26 август 1991 г.) и до последния (засега!) бр. 866, 22 август 2008 г., страниците на вестника са призив за тази борба и запис на истинската, правдива Нова история на България, който ще предадат на бъдещите поколения! Честит празник, скъпи приятели от “ПРО и АНТИ”! Благодарим за вашата сърцатост, вашата преданост към каузата на истината, свободата, морала и справедливостта, за куража, енергията и професионалното умение, с което се борите и защитавате тази кауза - каузата на България! Желаем ви здраве, сили и успех! Ние сме с вас!
*
Настоятелство на Християнска Вселенска и Апостолска църква (ХВАЦ):
- Връстникът на демокрацията в България - в. “ПРО и АНТИ”, навлиза в осемнадесетата си година като трибуна на народната памет, противоречивото развитие на гражданското поведение и указател за по-добро бъдеще.
“ПРО и АНТИ” избегна приспособяването си към сивото блато на медийната еднопосочност и до ден днешен отстоява добрите страни на българската журналистика.
Отправяме към вестника думите на свети Йоан Евангелист: “Постоянствувайте в словото и ще познаете истината, а истината ще ви направи свободни.” (Йоан-8/32)
Пожелаваме това и на всеки българин.
*
Васко Кръпката:
Вестникът ни - на 17 години! Това си е хубава възраст и за скитане и за приключения и за любов... Ама за женене е като че ли рано... Малки сте още, а що са красиви, умни и богати кандидат-младоженци не ще се съблазнят от идеята да се задомят с вас... Щото сте честни и не искате да живеете в лъжа и който ви вземе, ще трябва да е искрен... А в днешна България на честността и достойнството война е обявена... Колко ли коства това да останеш непреклонен пред изкушенията да си продадеш душата... А какво да се прави - на война като на война!!! Ние, пацифистите, миролюбивите миротворци, надянали сините каски, дето мравка не можем да сгазим като хората, сме вечно готови за бой!!! Злите сили просто не знаят с кой си имат работа... Печени сме във всякакви битки още много преди тези 17 години... И както казват айкидистите, ще държим сабята винаги наточена, ако ще и да не я използваме никога... “За да има мир - чалгата в Сибир!”
*
Нася Кралевска - САЩ
ОТНОВО - ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!
Щастлива съм да поздравя основателя и главния редактор на в. “ПРО&АНТИ” - г-н Васил Станилов, и редакцията на любимото издание със седемнадесетата годишнина от неговото рождение. Какво мъжество, какъв талант и каква всеотдайност се изискват, за да могат читателите всяка седмица да разгръщат вестник с ценни, разнообразни и автентични материали, които никой друг няма смелостта да публикува!
Продължавайте героичното си дело, скъпи колеги, в тези трудни за честните българи времена! Вие им носите знание, вяра и упование!
Бъдете живи и здрави!
Още поздравления - в следващия брой

Очакваме вашата помощ. “Спомоществователни акции” .
Адрес на редакцията - София, пл. "Славейков" 11,